Hvad er mitokondrier?

Hvad er mitokondrier?

marts 21, 2019 Slået fra Af Redaktion

Et mitokondrie er et organel, dvs. et lille organ som findes i de fleste levende celler. Dette gælder både dyr og planteceller, encellede eller komplekse organismer. Der findes celler som kun har et mitokondrie, men de fleste har flere tusinde.

Et mitokondrie er cylindrisk, 0,5-1 μm tykt og op til 10 μm langt. μm står for mikrometer, dvs. en tusindedel af en millimeter, eller en millionte del af en meter.

Mitokondrier kaldes for cellernes kraftværker. Mitokondrierne leverer livets energi til hver eneste celle i din krop. 100% Vedvarende og CO2 neutralt.

Jo bedre mitokondrierne fungerer, jo bedre har du det. Mitokondrierne har stor betydning for koppens stofskifte. Ja, uden dem ville der slet ikke være et stofskifte.

Det er altså indlysende at vi skal gøre hvad vi kan for at holde mitokondrierne i god form.

Det er vigtigt at holde mitokondrierne i god form

Hvordan du kan gøre det, skiller verdens kloge hoveder. Nogle mener det hele er bare noget vrøvl, og at vi hverken kan eller behøver at gøre noget for mitokondrierne. Andre påstår at mitokondrier elsker elektrolytter. Dem kan vi få igennem visse driks som er populære i fitness kulturen.

Hvad imidlertid ingen bestrider, er at mitokondrierne er:

  • Livsvigtige for kroppens funktioner
  • Har det bedst med en sunds livstil
  • At motion og træning er den bedste måde at holde kroppens celler og derved også mitokondrierne rask og i god arbejdsform.

Facit: Dyrk fitness og motion. Det er god stil, og holder dig og dine mitokondrier i god form.